Huisstofmijten zijn microscopisch kleine spinachtige diertjes die zich voeden met menselijke en dierlijke huidschilfers. Ze ontwikkelen het best in een warme (20-30°C) en vochtige omgeving (80% vochtigheid). Grote aantallen huisstofmijten komen vooral voor in matrassen, hoofdkussens en bedlinnen omdat ze daar hun ideale levensomstandigheden terugvinden. Ook tapijten en gestoffeerde meubels bevatten mijten. Huisstofmijten komen het ganse jaar in elk huis voor en zijn geen teken van slecht onderhoud. In de herfst zijn ze echter bijzonder talrijk door de hogere luchtvochtigheid.

HUISSTOFMIJTENALLERGIE

In ons land is de huisstofmijt de voornaamste oorzaak van allergische aandoeningen. Een allergie voor huisstofmijt wordt in feite niet veroorzaakt door de diertjes zelf maar door hun uitwerpselen. Deze uiterst lichte stofdeeltjes zweven rond in lucht en worden door iedereen ingeademd. Normaal zorgt het lichaamseigen afweersysteem voor het onschadelijk maken van deze lichaamsvreemde stoffen. Bij mensen met een allergie is het afweersysteem echter ontregeld en kunnen allergische reacties ontstaan bij het inademen van deze stofdeeltjes.

ALLERGISCHE AANDOENINGEN

De allergische reacties veroorzaakt door de huisstofmijt kunnen sterk variëren waardoor een allergie vaak niet onmiddellijk wordt herkend. Heel wat patiënten gaan niezen en snotteren en krijgen jeukende en tranende ogen. Als bijkomende klachten kunnen moeheid, lusteloosheid en hoofdpijn optreden. Bij anderen kan allergisch astma ontstaan. Dit uit zich in benauwdheid en een piepende ademhaling. Bij patiënten met allergische neusklachten die het contact met het oorzakelijk allergeen niet vermijden, kan de aandoening na verloop van tijd uitbreiden naar de onderste luchtwegen waardoor allergisch astma kan ontstaan. Gezien de ernst van astma is een totale behandeling van allergische klachten ter hoogte van de bovenste luchtwegen noodzakelijk om de ontwikkeling van allergisch astma te voorkomen.

BEHANDELEN VAN EEN ALLERGIE De behandeling van een allergische aandoening bestaat in de eerste plaats in het zoveel mogelijk vermijden van het oorzakelijk allergeen. Het volledig uitroeien van huisstofmijten is echter onmogelijk. Door het nemen van enkele eenvoudige maatregelen kan de hoeveelheid huisstofmijten in een woning nochtans sterk worden verminderd. Dit noemt men het “saneren” of het “gezond maken” van de woon- en leefomgeving.

SANEREN VAN DE SLAAPKAMER

De slaapkamer is de belangrijkste plaats om te saneren. Daar bevinden zich immers het grootste aantal huisstofmijten en wordt het grootste gedeelte van de dag doorgebracht.

1. Zorg voor een gladde en goed afwasbare vloerbedekking
2. Gebruik gladde wanden en geen behangpapier
3. Reinig vloer en meubels regelmatig met een vochtige doek
4.Vermijd meubels met textielbekleding
5. Berg kledij en bedlinnen op in goed sluitende kasten
6. Gebruik gordijnen en bedlinnen uit synthetisch materiaal
7. Hou huisdieren buiten de slaapkamer
8. Geef de kinderen alleen afwasbare knuffeldieren
9. Rook niet in de slaapkamer
10. Kies bij voorkeur een slaapkamer aan de zonkant van het huis.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het gebruik van allergeendichte hoezen rond hoofdkussen, matras en dekbed de allergische klachten sterk kan doen dalen en het medicatiegebruik met ruim 50 % kan verminderen.

MATRAS HOEZEN

De allergeendichte hoezen zijn vervaardigd uit hoogwaardig allergeenwerend materiaal. Ze vormen als het ware een scherm tussen de huisstofmijten en de allergische patiënt en bieden aldus een effectieve bescherming tegen het huisstofmijtenallergeen. .

OPTIMAAL SLAAPCOMFORT

Goede matrashoezen zijn vervaardigd uit een soepel en licht wegend textiel met een speciale fijne weving die zeer sterk allergeenwerend maar tevens luchtdoorlatend is. Het materiaal is ook doorlatend voor waterdamp en transpiratievocht zodat de hoezen kunnen “ademen” en niet warm of broeierig aanvoelen. De hoezen zijn daarom bijzonder geschikt voor kinderen en voor patiënten met eczeem.

EENVOUDIG IN GEBRUIK

De hoezen worden rond de matras aangebracht en daarna zorgvuldig gesloten met de allergeenwerende ritssluiting. Daaroverheen wordt onmiddellijk het gewone bedlinnen gebruikt.

De hoezen dienen te worden gewassen in een wasmachine op 60°C. Het drogen gebeurt door los op te hangen. Het gebruik van een droogzwierder of een droogkast is af te raden. Niet strijken of bleken

TIEN JAAR GARANTIE

De hoezen zijn vervaardigd van hoogwaardig en duurzaam materiaal en staan garant voor een doeltreffend en comfortabel gebruik zelfs na herhaald wassen volgens de wasvoorschriften.

Een goede matrashoes geniet 10 jaar garantie op fabricagefouten mits de gebruiksaanwijzingen en de onderhoudsvoorschriften correct zijn opgevolgd.

Ook de andere vertrekken van de woning kunt u het best stofarm houden:

 • Houd de woning droog door aangepaste ventilatie en verwarming.
 • Kies een gladde vloerbedekking zoals linoleum, kurk, geplastificeerd parket of tegels. Leg liever geen vast tapijt of matten.
 • Zorg voor een gladde en afwasbare muurbekleding. b.v. verf of vinylbehang.
 • Kies voornamelijk zitmeubilair met een plastic, houten, kunststof of lederen bekleding in plaats van een stoffen bekleding.
 • Houd geen huisdieren, want die verhogen het risico op huisstofmijten in de woning.
 • Plaats voorwerpen die stof aantrekken liever in een goed afgesloten kast. Echte stofhaarden zijn droogbloemen, pluchen of met pluimen gevuld speelgoed, veren, dierenharen, zaagsel of kapok, opgezette dieren en dierenhuiden, boeken.
 • Controleer mogelijke lekkages in W.C. en badkamer.
 • Controleer de dakgoten en maak vochtdoorlatende muren droog.
 • Laat de was buiten drogen of schaf een elektrische droogautomaat aan. De was binnen drogen is in ieder geval uit den boze.
 • Jammer voor de bomen, maar als ze te dicht bij de woning staan, moeten ze weg. Het blijft immers steeds wat vochtig onder de bomen.
 • Zorg ervoor dat in huis niet wordt gerookt.
 • Vermijd sterk geurende stoffen zoals boenwas, ammoniak, parfum, deodorant, enz.